Door coronacrisis in zwaar weer? WHOA is een manier om faillissement te voorkomen en een frisse start te maken
Een pandemie met grote gevolgen voor heel veel sectoren, maar in het bijzonder voor de horeca en evenementenbranche. Zorgen steken de kop op: kan ik straks de rekeningen nog wel betalen?
Voor met name bedrijven die voordat de coronacrisis zijn entree maakte een goed toekomstperspectief hadden, is er een extra manier om het bedrijf te herstructureren en een faillissement te voorkomen. Voor in de basis gezonde bedrijven met een positief financieel resultaat in voorgaande jaren, die door het wegvallen van omzet hun schulden niet meer kunnen betalen is er nu een extra mogelijkheid via de WHOA wetgeving.
Gelukkig is er nu een extra manier om dit op een goede en doeltreffende manier te organiseren via de WHOA wet die sinds 1 januari van kracht is. WHOA staat voor de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. De WHOA is nu deel van de Faillissementswet en biedt bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren de mogelijkheid om op effectieve wijze te herstructureren.
Koop schulden in één keer af
Met de WHOA dwingt de rechtbank al je schuldeisers dat ze akkoord gaan met de afkoop van een deel van de schulden. Dit wordt ook wel homologeren genoemd. Al jouw schuldeisers en/of aandeelhouders worden door middel van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord dus gedwongen door de rechter om de herstructurering van de schulden goed te keuren. Door deze goedkeuring worden alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders aan het akkoord gebonden, ook zij die niet met het akkoord hadden ingestemd. We spreken in het geval, dat onder de WHOA een akkoord aan crediteuren wordt aangeboden, dan ook wel van een ‘dwangakkoord’. Daarnaast biedt de WHOA ondernemingen, die geen overlevingskansen meer hebben, een kans om faillissement te voorkomen en weer boven water te komen. Hiervoor heeft oamkb een 10-stappenplan ontwikkeld; zo kun je door middel van de WHOA faillissement voorkomen. Je kunt gratis online het informatieboekje downloaden over het voorkomen van faillissement met de WHOA.
WHOA is een nieuwe regeling waar al langere tijd een sterke behoefte aan bestond en die nu door de huidige coronacrisis alleen nog maar is toegenomen. Als gevolg van de verschillende maatregelen zijn namelijk veel levensvatbare en in de kern gezonde bedrijven in financiële problemen geraakt. Juist voor deze bedrijven kan het aanbieden van een dwangakkoord effectief zijn.
Wel overlevingskansen maar toch een frisse nieuwe start maken?
Als je bedrijf wel overlevingskansen heeft, maar niet failliet dreigt te gaan, dan zou het zonde zijn om al je opgebouwde spaargeld hieraan te spenderen. Dan kunnen de bedrijfsadviseurs van oamkb ook een sanering zonder de WHOA voor je organiseren. Als je hier een financiering voor nodig hebt, dan kan oamkb dat regelen.
De afstemming met financierders gebeurt al voorin het traject zodat je geen onnodige kosten maakt.
Kosten sanering van schulden
Bij een financiering van de afkoop van schulden, worden de kosten van de oamkb bedrijfsadviseurs meegenomen in de financieringsaanvraag. Dit betekent dat het jouw onderneming altijd veel geld scheelt om dit traject in te gaan. Je kunt dit volledig uit handen geven, waarbij in goed overleg de toon en het aanbod aan Belastingdienst, bank en andere schuldeisers wordt besproken.
Door wie kan WHOA worden aangevraagd?
Dit zal meestal de ondernemer zijn maar ook de schuldeiser, aandeelhouders, ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging kunnen een aanvraag doen.