Ondersteuning blijft ook na corona nodig

Gepubliceerd op: woensdag 13 oktober 2021 | 10:56

Hoewel het met corona steeds meer de goede kant uitgaat, blijven we waakzaam en ondersteunen we groepen die door corona extra hard geraakt zijn en daar nog steeds de gevolgen van ondervinden.

Om goed in beeld te houden waar mensen in de gemeente extra ondersteuning nodig hebben, blijft de gemeente in gesprek met inwoners, ondernemers en organisaties. We hopen natuurlijk dat iedereen de kracht heeft om zelf de draad weer op te pakken. Maar waar dat niet lukt, staan we als gemeente klaar om gepaste hulp te bieden. Op dit moment gaat het om de volgende maatregelen.

Bijdrage naleving coronatoegangsbewijs
De Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld voor bedrijven, verenigingen en organisaties bij de controle op het coronatoegangs- en identiteitsbewijs. Voor de gemeente ’s-Hertogenbosch is dat bedrag € 400.000. De gemeente stelt daarvan € 250.000 beschikbaar aan de commerciële sector (horeca/ evenementen) en € 125.000 aan de vrijwillige sector (sport, buurthuizen, evenementen). Deze partijen kunnen initiatieven indienen, die daarna worden beoordeeld en al dan niet toegekend. Voorwaarde is dat initiatieven plaatsvinden tussen 22 september en 31 december 2021. De gelden worden in overleg  met de betrokken partijen ingezet, daar waar de behoefte en het effect het grootst zijn.

Bosch Coronaherstelfonds
Nu de coronacrisis bijna achter ons ligt, bouwt de Rijksoverheid haar steunmaatregelen af. Tegelijkertijd heeft de raad bij amendement op 16 juni € 500.000 beschikbaar gesteld om een impuls te geven aan het Bosch Coronaherstelfonds. Daarbij werden zes doelen aangewezen, waaronder het Onderwijskansenfonds, verenigingen en de buitenruimte in wijken en buurten. Voor dit laatste doel is € 100.000 beschikbaar voor slimme maatregelen die ontmoeten, bewegen en verblijven in de buitenruimte stimuleren. De Urban Dancefloors die verspreid door de stad geplaatst zijn, is daarvan een goed voorbeeld

Voor een paar van deze doelen wordt op dit moment gewerkt aan een bestedingsplan. Voor andere doelen is de besteding al duidelijk. Zo zijn voor het toegeleiden van bijstandsgerechtigden naar techniek, waarvoor €75.000 op de plank ligt, de eerste contacten met bedrijven al gelegd. Ook gaat er in totaal € 25.000 naar de vijf carnavalsorganisaties in onze gemeente om hen extra te ondersteunen.

Vangnet voor Tozo
Per 1 oktober heeft het Rijk de steunmaatregelen voor de Nederlandse economie beëindigd. Dat betekent dat ondernemers en inwoners geen gebruik meer kunnen maken van regeling zoals TONK en Tozo. Om een soort vangnet te creëren voor zelfstandigen die van de Tozo-regeling gebruik maakten, heeft de gemeente de bestaande BBZ-regeling (Bijstand voor zelfstandigen) tot het einde van het jaar aangepast. Hierdoor kunnen meer ondernemers dan in het verleden gebruik maken van deze regeling.

Den Bosch Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Den Bosch Business Plaza biedt alle ondernemers uit de regio Den Bosch een uniek platform om zich te profileren. Wij zijn actief in de gemeenten 's-Hertogenbosch, Heusden, Vught en Sint-Michielsgestel.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.