Skip to main content

Opnieuw recordbedrag innovatie investeringen door bedrijven met WBSO-steun

Gepubliceerd op: dinsdag 21 mei 2024 | 9:35

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en digitalisering. Maar ook om de fors toegenomen internationale concurrentie het hoofd te bieden en Nederland economisch sterk te houden. Nederlandse bedrijven hebben in 2023 voor een recordbedrag (€ 8,7 miljard) met steun vanuit de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) daar in geïnvesteerd. Dat staat in het jaarverslag dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere noodzakelijke uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Uit het jaarverslag Focus op research & development, WBSO in 2023 blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten bestaat voor € 5 miljard aan loonkosten en € 3,7 miljard aan niet-loonkosten. De € 8,7 miljard is een stijging van bijna € 500 miljoen ten opzichte van de vorige recordscore in 2022 en is € 1 miljard of meer hoger dan in 2019, 2020 en 2021. Populaire technologieën in 2023 waren kunstmatige intelligentie (AI), energiematerialen, waterstof, halfgeleiders en quantum.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Innovatie is geen luxe, het is noodzaak. Om oplossingen te verzinnen voor de uitdagingen in bijvoorbeeld de zorg, voor nieuwe energie en schonere industriële productie. Maar ook om relevant te blijven als Nederland. We hebben innovatie nodig om onze boterham ook in de toekomst te kunnen verdienen. Onze private uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling blijven echter achter ten opzichte van andere landen. Dat moet beter. Ik blijf ondernemers oproepen om meer te doen aan innovatie en hiervoor ook de WBSO of andere innovatieregelingen te benutten.”

Aantal ondersteunde fulltime banen stijgt weer
Met het werk waar bedrijven WBSO voor ontvingen, zijn bijna 94.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen (fulltime banen) gemoeid, een stijging van bijna 900 arbeidsplaatsen ten opzichte van 2022. Van de iets minder dan 20.000 bedrijven die in 2023 gebruikmaakten van de WBSO behoort 97% tot het mkb. De meeste bedrijven zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam (meer dan 1.900), gevolgd door Zuidoost-Noord-Brabant en Utrecht.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de WBSO-regeling namens het ministerie van EZK uit. Praktijkvoorbeelden en informatie zijn te vinden in het WBSO-jaarverslag.